Федерация бильярдного спорта Украины
Стремись к лучшему! Играй с лучшими! Будь лучшим!
 
/ Новости бильярдного спорта / Михайло Демідов: «До кубкової перемоги я йшов довгих 35 років».

Михайло Демідов: «До кубкової перемоги я йшов довгих 35 років»

Нещодавно у Кіровограді проходив відкритий Кубок України з російського більярду серед ветеранів, за перемогу в якому змагалася майже сотня досвідчених спортсменів з 18 областей України і знамениті гравці з Росії, Білорусі та Молдови. Переможцем престижних змагань став відомий івано-франківський більярдист Михайло Демідов. «ГК» поспілкувався з гравцем, за плечима якого 35-річний досвід у цій грі.

- Пане Михайле, як розвивається більярд в Івано-Франківську?

Ще років десять тому Україні майже нічого не було відомо про івано-франківський спортивний більярд. Зараз більярд чимраз активніше розвивається в обласному центрі Прикарпаття. Зокрема, підтягається молоде покоління, наша перспективна зміна, яка, в свою чергу, створює конкуренцію нам, досвідченим гравцям. Разом із тим, ми намагаємось брати участь у всеукраїнських турнірах, хоч все це робимо за власні кошти. Але, незважаючи на це, рівень нашого більярду підіймається.

- А як щодо міських турнірів з більярду?

Ще декілька років тому президент міської федерації більярду Володимир Марич проводив турніри в СК «Олімп». Нині з цим набагато складніше, адже у нас нема, таки би мовити, базового клубу, який міг би прийняти ті ж міські чи обласні змагання. Але вже за декілька місяців планується відкриття великого більярдного клубу в Івано-Франківську, який обіцяє відновити змагальну практику у нашому місці, зрештою, стати справжнім більярдним центром.

- А якщо взяти Україну в цілому, де зараз спортивний більярд найпопулярніший?

Загалом, є кілька міст, які можна вважати осередками більярду в Україні. Насамперед, це Дніпропетровськ, Харків і Одеса, плюс дещо меншою мірою Київ. На шляху до них і наш Івано-Франківськ, який, відверто, здивував Україну нещодавньою перемогою на кубкових змаганнях.

- До речі, про цьогорічний Кубок України, на якому Ви одержали красиву перемогу, подолавши у ході турніру кількох титулованих суперників. Як дався Вам цей виграш?

Будь-які змагання легко не даються, це зрозуміло. За рахунок чого вдалося перемогти? Найперше, що допомогло, - відповідне налаштування, до якого додалося трішки везіння, трішки спортивного азарту, ну і, звісно ж, вміння. Щодо суперників, конкуренція була доволі солідна. Візьмемо хоча б першого й останнього чемпіона СРСР з більярду Анатолія Маліванчука з Шарогорода, якого мені вдалося перемогти. Мабуть, на той момент я просто виявився сильніший.

- Що для Вас особисто означає ця перемога?

Насамперед, ця перемога означає підтвердження класу. Я до цього йшов довгих 35 років. За ці роки дуже старався, наполегливо тренувався, навіть на шкоду і собі, і родині. Адже підготовка забирала по 4-5 годин на день, а це, погодьтеся, немало. В мене немає такого дня, щоби я не тренувався.

- Не шкодуєте, що свого часу запізнали цей вид спорту, з яким нерозлучні і понині?

Аніскільки. До слова, у житті я справжній-справжнісінький спортсмен. Свого часу займався боксом, боротьбою, футболом і навіть спортивною гімнастикою, в якій, між іншим, став майстром спорту. Але у 1976 році запав на більярд і з того часу нерозлучний з ним. Так сталося, що більярд - це моє життя.

- Свою першу велику перемогу пам'ятаєте?

Аякже ж! Це сталось на одному з перших моїх всеукраїнських турнірів, що проходив у Рівному. Я тоді не знав, хто є хто у більярді, не знав авторитетів, тож не здригнувся перед багатьма опонентами. Як вже з'ясувалося згодом, у вирішальному поєдинку мені вдалося перемогти другого «кия» збірної України Майшлякова. Ця перемога на Чемпіонаті України викликала справжній фурор (посміхається).

- Що, на Вашу думку, потрібно, щоби стати більярдистом серйозного рівня?

По-перше, потрібно трішки таланту, тричі помноженого на працю. Як і в будь-якому виді спорту, тут треба наполегливо працювати, вдосконалювати себе у цьому мистецтві. В ідеалі потрібно тренуватися не менше трьох годин на добу. Звісно ж, такі можливості випадають не кожному, адже це складно, насамперед, через фінансові затрати.

- І справді, більярд - досить дорогий вид спорту. Скільки, наприклад, коштує амуніція професійного гравця?

У моїй обоймі - два киї, вартістю по 2 тисячі доларів кожен. Додайте до цього чохол для київ - 300 доларів, а також супутні аксесуари. Кожен більярдист, який себе поважає, мусить мати такий «боєкомплект».

- Перемога на Кубку України відкрила Вам шлях на Чемпіонат світу серед ветеранів. Плануєте замахнутися на світовий рівень?

Справді, я одержав можливість взяти участь у Чемпіонаті світу серед ветеранів, який відбуватиметься у Кишиневі (Молдова). Але на світову першість, мабуть, не поїду. Проблема банальна - відсутність коштів, адже для цього потрібно щонайменше тисячу доларів.

- А як стосовно чемпіонату Європи?

На нього мене, поки що, не беруть (посміхається). Вся справа у тому, що я ще замолодий для ветеранської континентальної першості, на якій можуть змагатися спортсмени від 51-го року і старші. Щодо Чемпіонату світу, він має статус «відкритого», тобто змагатися можуть будь-які спортсмени - як то кажуть, тільки заплати. Але хотілося б спробувати свої сили на міжнародному рівні. Тож цілком логічно, що моєю мрією у більярді зараз є підкорення Європи.

До теми:

Переможний початок

Кубком України-2011 серед ветеранів у Рівному федерація більярдного спорту розпочала змагання серед найкращих гравців України та ближнього зарубіжжя. Надалі пройде серія кубкових змагань серед ветеранів, яка буде складатися з трьох етапів і фіналу. У фіналі 1-го етапу, що проходив у Рівному, франківчанин Михайло Демідов з рахунком 4:2 обіграв Олександра Короля з Кривого Рогу. Віце-чемпіон світу серед ветеранів Анатолій Маліванчук з Шаргорода і Сергій Волик з Дніпропетровська розділили третє місце. Всього турнір зібрав 84-ох ветеранів кия, які на першому етапі визначили 16 найсильніших у трьох вікових групах, після чого була розіграна так звана «олімпійка». Варто додати, що свого часу Михайло Демідов увійшов до числа 16 найсильніших етапу Кубка Європи, що проходив у 2009-му році в Хмельницькому. Під час турніру більярдист з Івано-Франківська обіграв знаних гравців Корягіна, Тер-Ісаяна та Маркоцінського.

Автор: Андрій МЕНІВ
За матеріалами:
gk-press.if.ua

 
 
 

Партнеры

 

         БК "ПРОМЕНАДА"       Бердянский завод резинотехнических изделий

    Национальная федерация бильярда Грузии  

 Національна федерація снукера України